lauantai 28. tammikuuta 2017

Rajoitteet romukoppaan - peruspirkko meditoi!

 "Hermot menee, nyt ei vaan jaksa!"
 "Pitäskö sinun tehä vaikka semmonen meditaatio?"-Kysyy minun rakas körilääni, jonka parta on kuin tukkijätkällä ja kämmenet useammin mustat, kuin puhtaat. Minut kaapataan karhunhalaukseen tutun tuoksuista ruutupaitaa vasten. Hymyilen hyvää mieltäni mörököllini kainalossa. Tuo mies tarkoitti, mitä alttarilla sanoi yli kymmenen vuotta sitten. Väsyneenä keittiössä, toisessa kädessä tiskirätti, koen yhden arjen tähtihetkistä. Elämä hymyilee ja minä hymyilen takaisin.

Vilkutan ovelta kohti mummulaa lähteville heipat ja ymmärrän olevani etuoikeutettu monin tavoin. Suljen oven, kaadan kupin kahvia, potkaisen jalat suoraksi sohvalle ja mietin, teenkö ohjatun meditaation, vai meditoinko ilman ohjausta. Päädyn tänään ohjattuun. Laitan kuulokkeet korvilleni ja valitsen Kupariketun youtube- kanavan. Plaraan laajaa valikoimaa erilaisia meditaatioita. Tänään päädyn valitsemaan seuraavan: Kehon rentoutus - hemmottelu meditaatio.
Minä ja sohva meditaatio treffeillä
 "Meditaatio on yksittäisistä työkaluista voimakkain apu sairauksista toipumisessa" - sanoo kirjailija ja meditaatio - ohjaaja Ian Gawler. Meditaatiolla on paljon terveyshyötyjä ja se vaikuttaa ihmismieleen  ja kehoon monin eri tavoin. Tästä löytyy paljon tutkittua tietoa. Muutamia mainitakseni;
- Parasympaattisen hermoston aktivoituminen
- Aineenvaihdunnan paraneminen
- Auttaa painonhallinassa
- Vähentää stressiä ja ahdistuneisuutta
- Lisää onnellisuutta
- Vähentää kivun tunnetta..jne jne...Lista on pitkä.

Hippien hömpötystäkö? Kenties jalat ristissä mumisemista? Jos tuohon ryhdyn, kasvaako päähäni seuraavaksi rastat ja löydän linssejä lautaseltani?  Nyt on aika tukkia ennakkoasenteet syvälle romukoppaan! :)

Mainitsin aiemmassa postauksessani toipuneeni hiljattain 10 vuotta kestäneestä masennuksesta. Siihen, että tuolta suosta lopulta nousin, on lukuisia syitä, mutta yksi asia, mikä on ollut tärkeä tekijä henkisen tasapainon ja hyvän olon löytämisen tiellä, on nimenomaan ollut tämä onnellinen eksyminen meditaation maailmaan. Ja kun elämässä löytää jotain hyvää, miksei sitä jakaisi muiden kanssa? Mottoni onkin "Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo, jaettu suru on puoli surua."


Jokaisen pitäisi opetella rakastamaan itseään terveellä tavalla
Minulla se alkoi univaikeuksista. Kun on yöllä pyörinyt lakanansa hikiselle rusetille ja laskenut lampaita niin, että maistuu jo villa suussa, sitä alkaa etsimään apua muualtakin, kuin tyynyn hyvästä asennosta. Minulle se oli youtube ja sieltä löytyneet meditaatiot.

Tiedän, että saatat sanoa, ettei sinulla ole moiseen aikaa tai mahdollisuutta. Ei ehkä olekaan keskellä kirkasta päivää. Meditaatio on ihana tehdä vaikkapa illalla ennen nukkumaanmenoa, kun se talon sitkeinkin pieni unentorjuja sissi on luovuttanut ja unimasa on päässyt hiekkansa sirottelemaan. Minua meditaatio on aina auttanut kadonneen unen löytämisessä, sekä laukkaavien ajatusten ja stressin taltuttamisessa. Meditaatio auttaa rauhoittumaan ja nukahtamaan, mutta myös virkistymään, voimaantumaan ja heräämään uuteen päivään. Meditaatiolla on ihana aloittaa päivä, jos siihen vain on mahdollisuus.

Ei suinkaan tarvitse hymistä outoa mantraa tai istua meren rannalla. Ei tarvitse osata hienoja tekniikoita. Voit päräyttää meditaatiot käyntiin vaikka naperojen päikkyjen aikaan kotisohvalla tai pirtin matolla. Joogakamppeita ei tarvitse laukkoa ostamaan paikallisesta body fitness putiikista, vaan ihan ne omat pieruverkkarit riittää.
Meditaatio voi olla arkea tai luksusta tai arjen luksusta. Sinä päätät. Joka kerta.

Ensiaskeleita meditaation ihanaan maailmaan voin mitä lämpimimmin suositella kokeilemaan esimerkiksi ohjatuilla meditaatioilla. Tarvitset kännykän tai tietokoneen, kuulokkeet, jos paikalla on muita, ja hetken omaa aikaa. Meditaatioita on eri pituisia. Kymmene minuuttiakin voi riittää. Ja jos se koululainen porhalsikin juuri nyt kotiin, kun aioit ruveta kokeilemaan, ja jos sinua ehkä epäilyttää vielä tämä koko touhu, pyydä koulukas mukaan ja avatkaa esimerkiksi Kupariketun youtube kanava, jossa on tarjolla meditaatioita myös lapsille! Ihmetelkää asiaa yhdessä ja nauttikaa uudesta kokemuksesta. Ei tämän homman tarvitse olla aina niin vakavaa. Se on parhaimmillaan minullekin ollut ysiveen kanssa rentouttavaa laatuaikaa. Ollaan kainalossa ja hipsitään yhdessä mielikuviin, jotka ovat täynnä vaikkapa värikkäitä keijuja, tai muuta mukavaa.

Mutta, se voi olla myös se sinun ikioma hetkesi. Se oma, siisti, uusi juttu, joka oikeasti auttaa sinua jaksamaan paremmin. Kyllä tätä voi tehdä ihan peruspirkkokin.

Aloitetaan tällä ja perehdytään myöhemmin aiheeseen lisää.
Olkoon tämä iloinen askeleesi kohti paremmin voivaa Sinua!

Rakkaudella Pauliina

6 kommenttia: